Succesvolle Samenwerking tussen Amstelveense Ondernemers: Hestia Kinderopvang en SchoonemanDesign

Amstelveense ondernemers Han Schooneman (SchoonemanDesign) en Ileen Purperhart (Hestia Kinderopvang) ontmoetten elkaar bij een activiteit van de Ondernemersvereniging Amstelveen. Han: “Ik liep spontaan naar haar toe en ben de hele avond blijven plakken. Het klikte direct”. Later bleek dit het begin van een intensieve samenwerking aan de nieuwe Hestia-locatie aan de Laan van de Helende Meesters.

De twee ondernemers zijn beiden al langere tijd actief in Amstelveen. Han heeft er sinds tien jaar zijn ontwerpstudio, waarmee hij zakelijke interieurs en beursstands ontwerpt en levert. Ileen’s Hestia, tweetalige kinderopvang en BSO, heeft sinds 2010 een vestiging in Amstelveen. Beide ondernemers zijn temperamentvol en ambitieus, al zijn ze bij het zakendoen vooral op zoek naar een ‘klik’. Han vertelt: “Toen ik Ileen voor het eerst sprak, klikte het direct. We hadden het amper over zaken, vooral over de creativiteit die ons beiden typeert.” Ileen lacht: “Ik vond Han een aparte verschijning. Hoe hij zich kleedt, praat, vertelt… hij heeft heel andere ideeën dan gebruikelijk en je moét wel naar hem luisteren!” Dat deed Ileen dan ook: toen zij zoekende was naar ideeën voor de Hestia-locatie, werd Han de interieurontwerper.

Aan de slag met een ‘hartstikke leuk wijf’

Een bijzondere klus voor Han: als ontwerper heeft hij een diverse clientèle, maar nooit eerder een kinderopvang. “Mijn kinderen zijn al groot, ik had zelf niks met kinderopvang. Maar Ileen is een harstikke leuk wijf, dus ik ben het gaan verkennen. Een nieuwe wereld ging voor me open: niet alleen de afgeronde hoekjes en veilige stopcontacten, maar ook het vertalen van de waarden van Hestia: creativiteit, ontwikkeling, passie, harmonie en communicatie.”

Die waarden zijn precies wat Hestia karakteriseert. Deze zijn terug te zien in de rust van het interieur: blank hout, niet te veel gekke kleuren. Ileen: “Af en toe zei ik: ‘Han, hou op met al die kleuren!’ Het moest wel echt Hestia worden. Gelukkig ging het heel organisch. Af en toe was het wel een uitdaging om tijdens het plannen door de oude inrichting heen te kijken: het was een GGD-pand en dat was ook goed te zien! Gelukkig is het nu heel anders: we hebben een theater, sterrenhemel en allerlei bijzondere speelplekken voor de kinderen.”

Een aanpak op maat voor Hestia

Hestia is geen dertien in een dozijn kinderopvang. Niet alleen is het tweetalig en multicultureel, ook de filosofie is anders dan anders. Zo ligt de focus op zelf leren, natuur en cultuur: alle kinderen zien voor hun vierde levensjaar de Nachtwacht. Dat vraagt om een aanpak op maat. Han: “Ik bewonder Ileen, zij draagt de Hestia-standpunten op alle mogelijke manieren uit. Dit klinkt allemaal lief en aardig en dat klopt, we hebben geen ruzie gemaakt. Je moet wel tegen elkaar kunnen zeggen ‘het komt nu mijn strot uit’ en dat konden we ook als het nodig was”. Ileen: “Aan het eind van het verbouwproces kwam de inspecteur. Zij keek rond en zei: ‘ah, het is echt Hestia, ik voel de sfeer’. Dat was zo bijzonder – een bewijs dat onze samenwerking succesvol is geweest!”

Inmiddels is het project afgerond: de nieuwe Hestia-locatie in Amstelveen is in gebruik. En niet alleen de samenwerking, ook ondernemen in deze stad bevalt Han en Ileen goed. Volgens beiden zijn het ondernemersklimaat en de samenwerking met de gemeente erg fijn. Ileen: “Je merkt dat ze hier zijn ingesteld op ondernemers: ze denken mee en bij eventuele meningsverschillen kan er gepraat worden”. Terugblikkend op hun eerste ontmoeting heeft het duo nog een tip voor de startende Amstelveense ondernemer: niet te gericht zijn op opdrachten vinden. Ileen: “Bouw aan de toekomst en leer elkaar kennen zonder te overhaasten. Zo heb ik Han ontmoet en kwamen we tot een prachtige samenwerking. Dat is toch veel duurzamer en leuker?”

De nieuwe vestiging van Hestia Kinderopvang opent op 10 april aan de Laan van de Helende
Meesters 4. Meer over Hestia vind je op www.hestiakinderopvang.nl

Meer weten over Han Schooneman en zijn SchoonemanDesign? Kijk op www.SchoonemanDesign.nl

Deel dit verhaal - Kies je platform.